Det er sammenheng mellom mat, livsstil og helse
Dine hverdagsrutiner har mye å si for hvordan du føler deg. De påvirker bl.a. hvor uthvilt du føler deg når du våkner om morgenen, om du har energi gjennom dagen, hvor mett du holder deg mellom måltider, og hvordan du evner å roe ned eller se lyst på livet.
Kjenner du noen (eller deg selv) som plages med depresjon, angst, uro eller ADHD? Du skal vite at mye forskning og kliniske erfaringer viser at maten har enorm effekt på hjernen, så vel som kroppen. Tarmen kalles også vår 'andre hjerne', og bare der kan vi begynne å ane dens effekt på vår psykisk helse. Det hele begynner altså i tarmen vår (eller rettere sagt i hjernen, i det vi tenker på/ser/lukter mat).
Tarmbakteriene er superviktige for kroppen og immunforsvaret vårt. De hjelper til med fordøyelsen, produksjon av kortkjedede fettsyrer, beskytter mot overvekst av skadelige bakterier, oppbygging av vitaminer, de produserer bl.a. serotonin og dopamin, beskytter tarmslimhinnen, og er involvert i avgiftningsprosessen i kroppen. Vi trenger balanse mellom de 'gode' og de 'dårlige' bakteriene, og det er ikke bare maten som er av betydning. Fysisk aktivitet, stress og søvn er også viktige elementer.
Hvor intakt slimhinnen i tarmen er, avhenger av faktorer som bakteriesammensetningen, bruk av antibiotika, medikamenter, alkohol, dårlig kosthold og stress. Økt tarmpermeabilitet (gjennomtrengelighet) kalles også 'lekk tarm', og er en tilstand der uheldige stoffer slipper gjennom tarmveggen. Det gir opphav til inflammasjon og reaksjoner fra immunforsvaret vårt. Les mer om dette under matintoleranse.
"God helse gir håp, og den som har håp har alt"
- Thomas Carlyle
*
"Happy" (eng.) i alle betydninger; Fornøyd, lykkelig, tilfreds, heldig, glad
*
Spis mat du liker - Ha et avslappet forhold til mat - Spis deg mett - OG oppnå resultater!
"Du må ikke være god for å starte, men du må starte for å bli god"
- Zig Ziglar
Hva kan resultater bety for deg?
-
Orden på fordøyelsen
-
Reduserte plager ifm. overgangsalder
-
Færre oppbluss av din autoimmune sykdom
-
Mindre muskel- og leddsmerter
-
Stabilt blodsukker og insulinproduksjon
-
Bedre hud
-
Jevnere humør
-
Økt energi gjennom dagen
-
Mer kvalitetssøvn
-
Bedre kroppssammensetning (fett vs muskler)
-
Lavere stressnivå
-
Mindre 'cravings'/sug etter en viss type mat
-
At du endelig kommer i gang med aktivitet/mosjon som du trives med
Jeg er stolt styremedlem i pasientforeningen Mat & Atferd - Østlandet. Mat & Atferd er nordens eneste pasientforening som jobber med å fremme kunnskap om sammenhengen mellom ernæring og psykisk helse. Et utrolig spennende felt!
På nettsiden til Mat & Atferd finner du masse nyttig stoff om hvordan maten påvirker tarmen og hjernen, webinarer, oppskrifter med mer. Medlemsskap i Mat & Atferd gir deg full til tilgang til alt innhold, samt ulike rabatter. Jeg vil anbefale deg å ta en titt på nettsiden (link i bildet).